Zenekartörténet

1989. nyarán két jó barát zenélgetni kezdett, saját szórakoztatására. A história innen indul, ha teljesen a gyökerekig szeretnénk leásni. Ez az időszak adta az erõt és az alapot arra, hogy nagyobb dolgokba fogjon a Zsák Folk Country (Ongrády János és Kocsis Tibor) duó, amit meg is tett, hiszen alapító tagjai voltak az 1994-ben létrejött Narancsvirág Country zenekarnak. Az együttes hihetetlen szerencsével talált még három embert, akik teljes elszántsággal és lelkesedéssel vetették bele magukat a zenekari próbákba, ahol kezdetben csak magyar country feldolgozásokat játszottak, majd pár hónap elteltével – mikor már letisztultak a posztok – elkezdődhetett a saját dalok írása. Gurdon Ferenc-dob, Kocsis Tibor-akusztikus gitár, Németh Tivadar-gitár, Ongrády János-basszusgitár, Roth András-ének felállásban indult a “nagy kaland”.

A tatabányai Kertvárosi Bányász Művelődési Házzal kialakult kapcsolat révén új próbahelyhez és még több fellépési lehetőséghez jutottak. 1994. őszén két tag kivált a zenekarból (Németh Tivadar és Ongrády János), melyet hamar orvosolni tudott a fiatal csapat, hiszen sorban érkeztek az új emberek. Először Solymos Ákos (akusztikus gitár), majd Bekő Péter (basszusgitár) és Koródi Csaba (billentyű). 1994. karácsonyán kisebb önálló műsorral léptek föl a Kertvárosi Művelődési Házban, ahol egy új hangszer, a hegedű is megszólalt Sz. Nagy Melinda vendégzenész közreműködésével, aki az 1995-ös évben egy-egy dal erejéig végigkísérte a csapat nyári fellépéseit, az ez évi karácsonyi műsorban pedig teljes zenekari tagként szerepelt. Ezen a koncerten egy új arc, Kaszás Rita is feltűnt, mint vendégénekes.


Az 1996-os év sok új fellépést hozott, de többnyire csak Tatabánya vonzáskörzetében. A “nagy ötlet” újra a karácsonyhoz köthető. A Tatabányai Bányász Néptáncegyüttessel közös produkcióban a Tatabányai Jászai Mari Színház színpadára vitték a “Betlehemi Csillag Üzenete”című karácsonyi profán kantátát, mely ebben az időszakban folyamatosan teltházas előadás volt. A produkció szépsége – a darab mellett – az volt, hogy minden résztvevő (színész, táncos, zenész, stb…) ingyen vállalta el a szereplést. A színházi sorozat sajnos a zenekar széthúzásához vezetett, és az együttes két meghatározó embere Roth András és Bekő Péter kivált a csapatból. Nehéz időszak elé nézett az együttes, hiszen a főénekest és a basszusgitárost vesztették el, akiket igen nehéz pótolni, főleg egy metál zenekarokat felvonultató városban. A zenész emberek jöttek-mentek, de igazából senki sem tudott beilleszkedni a bandába.

1997-ben Juhász Béla basszusgitárossal megkezdhettek egy új koncertévet. A mikrofont Kocsis Tibor ragadta meg – a gitározás mellett -, és a zenei úti célt is merőben megváltoztatták. Az eddigi magyar country feldolgozások mellé egyre több amerikai New country dalt tettek a repertoárba. A koncertszervezéssel is maguk kezdtek el foglalkozni, melynek eredményeképp rengeteg vidéki felkérésnek tehettek eleget. 1998. elején Juhász Béla kilépett a zenekarból. Gyorsan kellett cselekedni, hiszen nem szabadott megállni. A megoldás hamar megszületett, mert a következő hónapban rátaláltak a megfelelő emberre. Egy újabb lány érkezett Gordon Mária basszusgitáros személyében, aki teljes erőbedobással dolgozott, így a nyári turné már vele indult. Ezt az évet a sok-sok fellépés, a hangtechnikai beruházások, és a jó hangulat jellemezte. Az együttes szekere lendületesen és biztosan haladt előre a következő évben is. Az igazi változás ezek után következett. A Narancsvirág Country névhez fűződő magyar slágerek, és a korábbi zenei stílus miatt a banda elhatározta, hogy tiszta lappal, új irányzattal és új névvel folytatja a muzsikálást. Az együttes 2000-ben vette fel az Oklahoma nevet, mellyel az új stílusra való átállást kívánta jelezni. A műsorban túlnyomórészt a 90-es évek amerikai country zenéje csendült fel.

A 2001-es év új próbateremben indult. A nyári koncertek után a zenekar elhatározta, hogy az eddig megírt saját dalokat stúdióban is rögzíti, és megpróbál a média felé fordulni. A stúdiómunkálatok előtt a zenekar akusztikus gitárosa Solymos Ákos (családi okok miatt) távozott a zenekarból. Helyére az eddig is sokszor besegítő zenész, Számvéber Tamás lépett. Ugyanezen év novemberében és decemberében a zenekar elkészítette saját dalait tartalmazó demó felvételét, a tarjáni Aichon stúdióban. A 2002-es és a 2003-as év is sikeresen zárult. Nyáron sok fellépés adódott vidéken, kevesebb Tatabányán és környékén. A 2004-es és a 2005-ös év az eredményesség éve volt. Több neves külföldi rendezvényre is kaptak felkérést. Az egyik a szlovák Piestany város hatalmas kamionos fesztiválja, melyet 3 nap alatt közel 250 000 ember látogatott meg. Ebben az évben tovább ápolva a jó kapcsolatokat a tatabányai szervezőkkel, egyre több “hazai” koncertet adott a zenekar, és év végén már nagyobb számban játszottak otthoni környéken, mint az ország más területein.

A 2006-os év igen meglepő fordulattal indult. Gurdon Mária, a zenekar basszusgitárosa kivált a csapatból. Az emberhiányt hamar orvosolni tudta a csapat, hiszen már a nyári turné Hornyák Lászlóval indult. A zenekar visszalátogatott több olyan helyszínre, ahol már rég járt, pl.: Gyulai Végvári Esték. Jó hangulatú, változatos, megújulós, igen sikeres év volt a 2006-os!

2007-ben új basszusgitárossal kezdték meg nyarat. Ormos Antal a Shania Tribute Band volt basszusgitárosa „szerződött” az Oklahomához. Ebben az időben a zenekar sokat lépett előre zeneileg. Sok új feldolgozás született a sok koncert mellett. 2008-as és a 2009-es esztendők koncertekben ugyancsak bővelkedőek voltak, sok távolabb fekvő vidéken is feltűnt a banda. 2008 Tavasszal a zenekar felvette az Érte Sose Sírj című dalát a VE-GA hangstúdióban, Tatabányán. Augusztus végén egy szép nagy projekt keretében, szintén erre a dalra egy videoklipet is forgatott a társaság Varga Ferenc rendező vezetésével. A videoklip megtekinthető itt. Saját kezdeményezésre egy klipbemutatóval egybekötött szuperkoncertet is adott a zenekar a tatabányai Puskin Művelődési Házban 2008 novemberében, ahol teltház mellett óriási hangulatú buli alakult ki. 2009-ben is sok új helyszín került képbe. Nagyon jó kapcsolat alakult ki Tóth Henrikkel, a császári Western farm megálmodójával és létrehozójával, sok koncert lefixálásra került és rengeteg új terv is született a közös jövővel kapcsolatban. 2009 őszén végre lett annyi saját dal, hogy a zenekar stúdióba vonulhasson és felvegye első önálló – kizárólag saját szerzeményekből álló – albumát. A lemez a Máshol címet kapta és a budapesti Hammerworld kiadó – S.Ú.L.Y Kft. gondozásában került a nagyérdemű elé.  Jó és sikeres 2 évet tudhat maga mögött az Oklahoma.

2010 egy új és érdekes fordulatot hozott. 2009 telén a zenekart megkereste Szabó Béla barátunk (Sachsentramp Band) Németországból, Zwickau-ból, hogy koncerteznénk-e Lutherstadt-Wimmelburgban Júniusban… A zenekar rettenetesen örült a felkérésnek, és el is vállalta, de ehhez meg kellett tanulni közel 40 új dalt  fél év alatt, hiszen az akkori műsor nem tett ki annyi időt, melyet a németországi szervezők kértek. 2010 első fele az új dalok tanulásával telt, és épphogy, de végeztek a munkával. Wimmelburgba 5 blokkal, közel 80 dallal érkezett a csapat. A koncertről egy montázs megtekinthető itt. Ezen a koncerten ismerkedett össze a zenekar Jürgen Retsch Úrral, egy németországi menedzseriroda vezetőjével, aki azonnal „beleszeretett” az Oklahomába és felajánlotta, hogy németországi és európai menedzsere lesz az Oklahomának. Ebben az évben hivatalosan is napvilágot látott a zenekar első CD-je is!

Nagy kedvvel és önbizalommal telve várta a zenekar a 2011-et. Sokat remélt a csapat Jürgentől…aki sajnos kezdetekben csak olyan koncerteket ajánlott, melyet önköltséggel kellett volna megoldania a bandának. A zenekar bevállalt egy Berlini Country Messe rendezvényt, amitől nagyon sokat várt 2011 februárjában. Az igencsak költséges kiruccanás sajnos semmilyen eredményt nem hozott, ez mind anyagilag, mind lelkileg egy kicsit visszavetette a társaságot. De nem tartott sokáig a bú, ugyanis újra felkérést kaptak a Wimmelburgi szervezőktől, hogy a főnapon este legyenek színpadon! Ezen kívül tulajdonképpen sok fellépése nem volt a zenekarnak, saját Puskin Művelődési Házas klubos próbálkozásai sem sikerültek túl jól. A Német kapcsolat a porba hullt, ugyanis a zenekar nem tudta elvállalni az „ingyen” koncerteket, mivel a távolság rengeteg pénzt felemésztett. Egy másik – nem túl jó – esemény az volt az év végén, hogy a banda megvált Ormos Antal basszugitárostól. Összességében nem volt valami fényes a 2011.

2012 a megújulás és a felkészülés éve volt. A zenekar körül már többször megfordult jó barát, Obermaier Csaba vette át a stafétabotot Ormos Antaltól, akinek új hangszer is volt a basszusgitár. Mindenki kíváncsian várta, hogy mi lesz a dologból, vajon beválik-e az új felállás? A kérdésre pár hét alatt megszületett a válasz: Igen, a dolog bevált, Obermaier Csaba csatlakozott a zenekarhoz! Jó sok próba következett ezután. Elmondható, hogy sokkal többet próbált a banda, mint eddig valaha. Koncertek terén nagyon karcsú volt ez az év, de ezt nem is erre szánta a banda, hanem az összeforrásra. Kialakult egy újabb stílus egy részletesebb és kidolgozottabb próbarend, precízebb dalválasztás és kidolgozás. Rengeteget segített ennek megvalósulásában Számvéber Sándor „Veréb” a zenekar hangmérnöke. Új technikai eszközök (füles monitor rendszer, új keverő pult, stb…) beszerzésére is sor került, amelyek jelentős javulást eredményeztek a megszólalásban is.

Már az előző év végén egy nagy projektet forgatott a fejében a csapat. A Country zenét szerette volna közelebb hozni a közönséghez, új helyszínen, itt Tatabányán, egy másabb, a szokásostól kicsit eltérőbb módon, mint amit eddig a közönség megszokhatott az Oklahomától. A Tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskolával sikerült megállapodni, hogy a helyszínt biztosítja, sőt lehetőséget adott arra, hogy a Tatabányai Tavaszi Fesztivál programjában adja elő a zenekar a  „Közelebb a Közönséghez” című műsorát 2013 márciusában.

A következő időszakban két évet mindenképpen meg kell említeni. 2014-ben a zenekar nevezett egy új  fesztiválra egy “COOL COUNTRY” elnevezésű “versenyre”, melyen a hazai country élet részvevői mind felsorakoztak és neves zsűri előtt mutathatták meg tudásukat. A fesztiválon az OKLAHOMA COUNTRY BAND elnyerte a COOL COUNTRY különdíját, mely a legautentikusabban és élethűbben bemutatott produkciónak szólt. Ezt a díjat a Magyar Amerikai Nagykövetség képviselője adta át a zenekarnak. A Cool Country fesztivál közönsége által leadott szavazatok alapján az OKLAHOMA COUNTRY BAND a második helyezést érte el a közönségkedvenc zenekar kategóriában, csupán 1db szavazattal lemaradva az első helyről.

2016 októberében a tatabányai Vértes Agorája egy Freddie Mercury emlékestet szervezett, melyre a zenekar is felkérést kapott. A Queen zanakar és Freddie Mercury előtt tisztelegve egy 4 dalból álló blokkot állított össze a csapat, mely frenetikus sikert hozott.

2017-ben egy kis szünet következett be a zenekar életében, de 2018-ban megújítva a repertoárt, új lendülettel vágott neki a 2018-as évnek.