Számvéber Tamás

Szólógitár

Az első találkozásom egy gitárral 1992-ben volt, de mivel azt se tudtam, hogy hogyan kell megfogni, nem éreztem úgy, hogy nekem gitároznom kellene ( Nem mellesleg az imént említett hangszer ObiCsabi tulajtonát képezte ). Aztán pár hét múlva a kedves rokonomnál és barátomnál, aki időközben a zenekar hivatalos hangmérnöke lett ( igen, ő a Veréb ), találtam egy teljesen kibelezett basszusgitárt, amin már csak 2 húr lifegett úgy tessék-lássék módon, és pusztán emlékezetből sikerült eljátszanom a Hull a pelyhest. Innentől kezdve nem volt megállás. A szomszédtól elkunyerált dobgitáron úgy játszottam 2 hónapig, hogy azt sem tudtam, hogy egy hangszert be kell hangolni. Majd megmutatták nekem a Felkelő nap házát, (szerintem majdnem mindenki ezt tanulja meg először) amitől tátva maradt a szám: Úristen ennyi húrt is le lehet fogni egyszerre? Az első komolyabb zenekarom Lavender névre hallgatott, ami a grunge zenei irányzatot követte.

Ezután következett az Esőtükör korszak. Az eleinte sötétebb, “darkosabb” hangvételű zene idővel inkább a U2 és a Depeche Mode keverékévé nőtte ki magát. Az Esőtükörrel színházban is megfordultam és a Képzelt Riport… -hoz adtunk zenei kíséretet, hatalmas sikerrel. Az Oklahoma country együttessel 2000-ben játszottam először egy tokaji koncerten, ahol “beugrósként” kellett akusztikus gitároznom. A sok “beugrálás” miatt lassan fix pozícióba kerültem és megkaptam a szólógitáros szerepét.

Szépen, lassan tettem magamévá ezt a zenei műfajt, ami sajnos nem túl népszerű kis hazánkban. Nagyon sokan nincsenek tisztában vele, mit is jelent a country zene napjainkban.

Remélem minél több emberrel tudjuk megismertetni, elismertetni ezt a zenei irányzatot!

Hangszereim: Fender Classic Player Baja Telecaster, Fender vibrosonic reverb amp, Line 6 pod HD500